Pratik Bilgiler

“Bir insan yemek için hayvan öldürmeden yaşayabilir ve sağlıklı olabilir; bu yüzden, eğer et yiyorsa, sadece kendi iştahı için hayvanın hayatını elinden almaya ortak oluyor demektir.”

Leo Tolstoy

Yumurta ve sut urunleri veganlar haricinde alarjik reaksiyonu olanlar, yuksek kollestrol hastalari gibi pek cok kisi icin yasak yiyecekler arasinda yer aliyor. Peki ama hayatimizin bu kadar icinde olan bu urunler olmadan nasil olacak? En sevdigimiz hamur isleri, borekler, tatlilar hep sut ve yumurta iceriyor. Asagida lezzetten ve sekilden ferakat etmek zorunda kalmayacaginiz bir takim oneriler…

Bu listeyi Blue Dog Blog adresinden ceviriyorum. Bu konuda sizin de kendi deneyimlerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyoruz.

Yumurta Yerine:

Yemek tariflerinde yumurta kullaniminin uc temel amaci var; birlestirici, mayalama/kabartma ya da lezzet verme. Ilk yapmaniz gereken tarifinizde yumurta ne amacla kullaniliyor ona bakmalisiniz. Bunu bulduktan sonra yerine kullanacaginiz seyi belirlemek kolay.

Asagidakilerin hepsi bir yumurta yerine geciyor.

NE NEREDE NE ZAMAN
2 corba kasigi ogutulmus keten tohumu ve 3 corba kasigi su ile karistirilir biraz bekletilir. Firinda pisen her seyde Birlestirici ve Kabartici
2 kaşık nisasta (patates misir ya da soy unu) ve 1/4 cay bardagi su. Firinda pisen her seyde Birlestirici ve Kabartici
2 kasik kabartma tozu ve 2 kasik su Firinda pisen her seyde Kabartma/Mayalama
1/4 bardak meyva puresi (elma armut, balkabagi, muz gibi) ve 2 kasik kabartma tozu. Iyice karistirin. Firinda pisen tatlilarda. Meyvayi secerken birakacagi lezzeti de hesaplayin. Eger kabartma amaciniz yoksa kabartma tozu kullanmayabilirsiniz. Birlestirici ve Kabartici
2 kasik soy lecithin (granul veya sivi) ve 1/4 bardak su. Iyice kaistirin. Firinda pisen her seyde Birlestirici ve Kabartici
1/4 bardak soy yogurt Firinda pisen her seyde Birlestirici ve Kabartici
1/4 bardak cirpilmis tofu Cok sayida yumurta gerektiren tariflerde kullanilir. Icindeki diger malzemelerin lezzetini alir. Birlestirici
3 kasik soy posasi (okara) ve 1 kasik su, Iyice karistirin. Cok sayida yumurta gerektiren tariflerde kullanilir, ekmek, brownie, kek ve ya muffin gibi… Birlestirici
2 kasik su, 1 kasik sivi yag, 2 kasik kabartma toszu iyice karistirilir Firinda pisen her seyde Birlestirici ve Kabartici
1/4 bardak ezilmis patates, domates puresi ya da yulaf ezmesi Vejeteryan kofte ya da benzeri Birlestirme ve Lezzet
2-4 corba kasigi su Kurabiye yada Krep gibi yassi olan yiyeceklerde Lezzet

 

Sut Urunleri Yerine:

NE YERINE
Tereyagi / Margarin Keten tohumu yagi / fistik yaglari / elma puresi
Yayikalti Sutu 1 kasik limon suyu ya da elma sirkesi, 1 bardak ilik sade soya ya da pirinc sutu veya soya yogurdu ile karistirilir.
Lor Peyniri Parcalanmis sert tofu
Mayonez Vegenaise / Nayonaise
Sut Sade soya ya da pirinc sutu
Eksi Krema Tofu Kremasi / Soya Yogurdu / 3/4 bardak Cirpilmis Tofu yada okara, 2 kasik limon suyu, 3 yasik sivi yag, 2 kasik pirinc sirkesi, ve 3/4 kasik tuz blenderdan gecirilir.
Yogurt Soya Yogurdu
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Connecting to %s